Wat is Metamorfose-massage?
 
Grondgedachte

Net als bij de reflexologie gaan we ervan uit dat de binnenste rand van de voet overeenkomt met de ruggengraat en de ruggengraatreflexen.
Verder stellen we dat deze zone overeen komt met de tijd die we in de baarmoeder door brengen - van conceptie tot geboorte.
Men is van mening dat de meeste van onze emotionele, lichamelijke en geestelijke patronen gevormd worden tijdens deze prenatale periode - elke blokkade die in deze periode ontstaat, heeft invloed op de rest van ons leven.
Zwanen met jongen, Gooimeerdijk
Blokkades

De ontdekker van de metamorfose massage voelde dat hij door de massage van dit gebied niet alleen recent ontstane blokkades zou kunnen opruimen, maar ook oudere, diepe blokkades uit de prenatale periode.
Hij geloofde dat de handen en het midden van het achterhoofd ruggengraatreflexpunten hebben die helpen bij de totstandkoming van veranderingen.
De linkervoet - die voor het verleden en een intern, spiritueel leven staat - en de rechtervoet - die voor het heden staat - beschikken over de grootste vermogens om veranderingen tot stand te brengen.
De handen staan toe dat de veranderingen worden geaccepteerd.
En het hoofd begrijpt welke veranderingen zich hebben voorgedaan.
Robert St John

Robert St John geloofde niet dat met zijn techniek een bepaalde ziekte kon worden behandeld, maar zoals hij schreef in zijn folder in de begin jaren 70:

 "Ik zeg altijd dat deze methode een manier is om de persoon te behandelen en niet de klacht. Als de persoon verandert, als iemand weer heel wordt en het leven weer aankan, is de klacht niet meer nodig en verdwijnt deze."